28 март 2010 г.

Marko Marulić - Judita (Марко Марулич - Юдита)

Marko Marulić - Pisni razlike
Marko Marulić - Judita

Кратко описание и съдържание на книгата:

"Юдита", едно от най-важните произведения в хърватската литература, Марко Марулич написва през 1501 г., а само приживе е отпечатана три пъти (1521, 1522 и 1523 г.). Многобройните издания показват, че текстът е намерил своята хърватска публика и то не само в Сплит, в който по това време има много образовани хора, а и в останалите далматински средища. Поемата се състои от 2126 двойноримувани дванайсетсринчни стиха (дванайстерац) с цезура след 6-тата сричка, композирани в шест книги (libro) или песни. В основата на творбата е интерпретацията на старозаветния мотив за храбрата вдовица Юдит (Книга Иудит), която отсича главата на асирийския пълководец Олоферн и спасява израилтяните от нападение. В избора на мотива личи усет към драматичното и увлекателното, както и към поучителното и моралистичното. В духа на своето време, Марулич портретира Юдит по петраркистки модел.
Идеята на Маруличевия текст е да вдъхне храбост и вяра в Бога, за да се отблъсне "източния змей" - Османската империя.

Първа книга
В първа книга Марулич описва вавилонския владетел Навуходоносор II (който владее Сирия и Палестина), начина, по който убива Арфаксад(а) и желанието му да завладее света. Навуходоносор изпраща своя военачалник Олоферн да завладее колкото се може повече земя, а него Марулич описва като "страх и трепет".

Втора книга
Във втора книга Марулич описва военните походи на Олоферн и накрая пристигането му в Израел. Описват се страхът и молитвите на местните хора към Бог и просената от него помощ.

Трета книга
В третата книга се описва как Олоферн е обградил град Ветилуя, запретил е всички извори и кладенци, за да се предадат по-бързо евреите. Градските началници са готови да се предадат, но Озия настоява да изчакат още пет дена, за да получат Божията помощ.

Четвърта книга
Тук Марулич описва Юдит, която се моли на Бога и същата вечер, заедно със своята слугиня , отива в лагера на Олоферн, обдарена от Бог с невиждана красота, за да може да го омая.

Пета книга
Олоферн кани Юдит на вечеря в своята шатра. Когато след 4-дневен пир Олоферн най-после заспива, Юдит се приближава и му отсича главата (с неговия собствен меч). След това слага главата му на градските стени, за да я видят всичките му поданици. Когато я виждат, те се разбягват уплашени.

Шеста книга
Описват се събитията в Йерусалим след заминаването на олоферновата войска. Разказва за пристигането на великия свещеник Иоаким със старейшини, които идват да видят Юдит и да я поздравят. Отива за три месеца в Йерусалим, а после се връща вкъщи. Живее дълъг живот, през който не се омъжва повторно, а след смъртта й народът я жали 7 дни, защото благодарение на нея не е имало никакви войни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар